19 June 2010

Tutorial nak buat Favicon babehh!

I baru belajar buat favicon dari orang-orangan, jadi I pun jakun nak share dengan semua orang. Favicon itu bibir hot yang ada kat tepi header itu. 


#1 Pilih gambar untuk favicon, tapi make sure tak terlalu besar. Kalau besar pun resize semua jadi 16x16 pixels. Selain itu, ambil gambar yang berbentuk square dan bukan rectangle sebab kalau rectangle nanti jadi peliks.

#2 Sekarang, pergi IconJ dan choose file pilih gambar icon korang.




#3 Ambil link yang i bulatkan lepas korang upload gambar. 

#4 Buka Blogger - Design - Edit HTML

#5 Dekat kotak itu cari 

      

#6 Then sumbat link yang korang dapat kat IconJ tadi antara dan tu. Tapi make sure yang mesti ada kat bawah link yang korang masukkan.

#7 Try preview. If okay SAVE. You're done babehh! Siap buat favicon sendiri untuk blog kesayangan. :D



Cehceh. I pun jakun dapat buat favicon sendiri lepas jakun tengok orang lain pun ada favicon. :)



Ok bye! Nak bersiap pergi kenduri kawin.

4 comments:

purple destiny said...

thnx dearie,..am done wif favicon..;DD

Diana Naubi said...

congrats! hehe. yana pun jakun sbb br belajar. :D

ijatty said...

yeaayy!! jadik! hohoho.. thanx! ;)

Diana Naubi said...

congrats izzaty! :D