26 August 2010

Awak, saya mengandung

I suka blogwalking tapi I malu nak tinggal jejak. So i rasa i am more to a silent reader kot. Baca senyap-senyap then blah. Haha. But just now i ada jumpa satu blog best which i rasa berlambak orang dah follow dia and dah baca the comic - but still i hegeh jugak nak publish kat sini. :D


Mestilah case berat pasal perempuan lelaki dan dot dot dot dot. Haha. Yes, kes pembuangan bayi makin sepah-sepah macam buang anak kucing meoww. Semua start dari 'konon' cinta pasangan but end up with penyesalan and dalam Islam sepatutnya kena sedar berzina adalah dosa besar. Kan dah cakap, benda salah pun orang kita anggap betul, please explain that. Ahh dah, baca komik dulu.




Yes, kartun da comel dan ada maksud mendalam. Oh tuan punya katun adalah www.aizbatucampur.com.


So gadis, tak semua lelaki dalam dunia ini baik dan tak semua lelaki dalam dunia ini jahat. Tapi obviously lelaki dalam kartun ini jahat sebab memang apa yang dia fikir cuma 'benda itu'. Bila perempuan dah bunting - lari. Then perempuan juga yang kena tanggung malu, pikul tanggungjawab. Family pun malu, kesian kat mak bapa, kesian kat diri sendiri. 


Ah semua dah besar, patut pandai fikir sendiri. Kalau kita tak pandai nak jaga diri, siapa lagi nak tolong jagakan? Takkan nak harap mak bapak tengok 24/7 - nanti cakap parent kongkong la, takde life la. Bila ada kebebasan, nahh buat yang bukan-bukan. Jadi apa-apa pun, fikir sebelum buat. 




p.s: Eh betul ke, sekarang kalau korang pregnant before nikah and date dekat sijil nikah dengan tarikh kelahiran baby tak sepadan. Baby tu tak dapat di bin/binti kan. 

p.p.s: I baru tahu kehebatan Bubole. Kalau terang keypad dia tak ada lampu tapi bila gelap mak aih, tiba-tiba terang benderang lampu. Jadi jakun sekejap macam baru dapat dia semalam.

6 comments:

d-ha said...

huhu bru lps jd stalker blog dian...
psl sjl klhirn tu..btol la..wlaupon mak bpk kndung tpi klu bby tjadi sblum nikah stil kne bin/binti abdullah...tula aib yg ank tpkse tanggung coz slh mk bpk die--->siankn?

Maria Elena (Zarul) said...

the artwork is so cool! simple but meaningful.
rasa kesian to the victim.. benda ni macam mistake yg paling tak boleh tarik balik..

Diana Naubi said...

d-ha.
kann, sebab i ada dengar ada kes jadi gini. so if yang dah terlanjur assume kawin solution, tu bukan solution terbaik kot sebab aib tu takkan hilang. tapi at least u guys are better than couple yang buang anak.


maria
i suddenly dah terfollow that person. sbb ada artwork yang comell. kan, and mostly yana kesian dekat perempuan sebab sangat naive. (-.-")

rapunzel cikilolo said...

tak boleh da.. sekarang kalau anak luar nikah tak berbin/binti abdullah tapi kena stand name by own. sedih kan?

Sophie Al-yahya said...

betul x dpt dibin/bintikan..sbb kawan i punye family amek anak angkat.anak angkt tu anak luar nikah sebenarnya.memang diorang ade masalah utk bintikan nama dia.. kalau dpt pun takleh letak binti.contoh: Suraya Aznam,xleh letak Suraya bt Aznam.

Diana Naubi said...

woah. sampai gitu sekali eh? kesian kot budak-budak tu padahal baby tu tak salah pape pun. Sure nanti kalau dia dah sekolah semua pun nak pandang serong dekat budak tu, padahal salah parent diorg. kesian!!!