08 August 2010

Tips nak rambut kerinting

Mood i rajin nak update blog hari ini sebab i rasa kesian kat blog kesepian i. And ini juga adalah hadiah untu Dya sayang i sebab tuari i ada mention dekat sayang i itu tapi tak explain betul-betul macam mana nak kelintingkan (kerintingkan) rambut without dera rambut dengan benda panas macam curler itu. Sebenarnya ini pun bukan tips i - tapi babes cisco i. Heeee. 


If korang merantau album gambar ini dekat Facebook, mungkin korang perasan awal-awal rambut i straight seperti biasa tapi bila end of the day ia jadi curl. Cehceh, takkan nak bawa curler rambut jalan-jalankan. So here is the tips!



[SATU]
Dapatkan pengguling rambut di kedai-kedai rambut. Harga dia tak mahal - paling murah RM1 and paling mahal RM3 sebab dia besar. Ini korang kena agak rambut korang panjang ke lebat ke semua kena consider. Macam rambut i yang konon-konon lebat ini i beli dua set yang kecil and satu yang besar. Set kecil itu i pakai untuk buat rambut jadi curl - tapi bila lama-lama curl macam nak hilang - i pakai satu yang besar terus. Kena pandai agak la kan.


[DUA]
Cara pemakaian. Ini susah sikit nak explain but hopefully korang fahamlah eh. Bagi yang rambut panjang length macam i, kena buat 2 part - atas dan bawah. So korang gulingkan yang atas dulu lepas tu ketip then baru buat yang bawah. Cara nak pakai kat kertas yang beli itu ada tunjuk. Tapi make sure kena pakai ketat baru menjadi, if pakai longgar susah nak jadi cantik. And biasanya kena banyak bersabar kalau nak pakai bagi orang rambut lebat sebab time nak ketip itu memang i jerit-jerit minta tolong orang rumah buatkan - boleh lenguh tangan.


[TIGA]
Make sure ketat atas bawah ketat so dia jadi cantik. Biarkan selama beberapa jam. Itupun depend kat jenis rambut - ada rambut senang jadi ada rambut susah jadi. Jadi bagi yang baru nak belajar kena testing dulu la kan, jadi tak adalah gelabah time nak rambut kerinting cantik. 


[TIPS]
♥ Biasanya orang akan buat sebelum tidur - jadi bila bangun bila buka TADA rambut dah kerinting tinggal nak cantik-cantikkan sikit then spray biar kekal lama.
♥ Kalau macam i - sebelum i pakai, make sure i pakai conditioner biar rambut senang urus. Eg on the day time hangout itu i siap-siap bawa leave on conditioner sunsilk pink and tak sampai sejam dah jadi. Maybe to those yang rasa rambut korang berdegil boleh try tips i. : )
♥ I cakap kena pakai ketat tapi avoid selalu pakai sebab bila ikat rambut ketat sangat possibility untuk gugurkan rambut tinggi. So kena sayang rambut juga jangan sampai gugur banyak sangat!



Some of the before and after punya gambar. Terima kasih pengguling rambut sebab awak impian nak ada rambut kerinting terealisasi!




Selamat mencuba gadis-gadis yang berambut lurus teringin rambut kerinting! :D

9 comments:

Yana Idris said...

waa..bestla diana..nnt i nk buat jugak...suke2! hehe..

petisuara said...

weh buat ah video or snap picture la tym u gulung2 2..br sng i nk ikut

Yana Idris said...

btol ckp petisuara..
snap picture or video..cm hanis zalikha buat tu..hehe...

Diana Naubi said...

hahahaha. time i pakai pun i dah bising-bising sbb tgn lenguh. tu yg segan kot nak buat video. korg try la eh bergigih cuba gulung-gulung. :D

Athra said...

nice tips here,
one day akan cuba!

Nadia said...

Thank you darling yana. You sangat sweet. Luv u! :) katsinma ada jual ke?

Diana Naubi said...

try la athra! and thanks for being here. :D

wc babe!! hee. i tak sure ada ke tak maybe ade kot. good luck buat syg. :D

Nadia said...

Heee. Thanks fer the tips! *hugs* sayang u! :)

Mohd Satu said...

kalau lelaki pulak macam mane ?
boleh ke ?