07 March 2011

Perempuan dan dilemma.



Tiap-tiap bulan mesti akan ada satu atau dua hari kemurungan. Semua sebab sengugut yang dibawa oleh Aunt Flow. Yes, I gadis yang selalu diserang penyakit senggugut. Sebelum apa-apa mari kita wiki sikit apa itu senggugut.


Penyakit senggugut (PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (child-bearing age) (sekitar 80 peratus) mempunyai sebahagian simptom PMS. Simptom sedemikian biasanya boleh dijangka dan berlaku secara tetap semasa dua minggu sebelum haid. Biasanya simptom mungkin hilang sebelum atau selepas permulaan aliran haid.

Bagi sesetengah wanita dengan PMS, simptom amat teruk sehingga mereka dianggap melumpuhkan. Bentuk PMS ini mempunyai nama psychiatric tersendiri: Penyakit senggugut teruk (premenstrual dysphoric disorder) (PMDD). 


Jadi yes, kadang-kadang lelaki kena faham bila dah sampai certain time itu - perempuan akan all of the sudden akan jadi sangat emotional atau mungkin sangat cepat marah. Kalau pasangan bercinta mesti dah masak sangat, tiba-tiba si awek cemburu tak memasal padahal hal yang sekecil zarah. Jangan salahkan perempuan sebab perempuan ada waktu 'hormon tunggang terbalik' yang perempuan sendiri tak dapat nak faham diri sendiri time tu.


Contoh macam I, I akan jadi sangat pemarah dalam minggu-minggu awal kedatangan Aunt Flow. Tapi lepas 10 minit I marah macam rasa entah apa-apa je marah tadi. Lepas itu rasa bersalah. Solution untuk layan keadaan I yang macam gini adalah dengan mengelakkan dari berbual dengan I, kasi I tidur rehat cukup insya-Allah hyper active si gembira Diana akan muncul dalam sekelip mata.


Bila Aunt Flow dah sampai inilah saat genting which penyakit perut berputar macam washing machine paling laju. Biasanya first day, second day akan teruk (atau mungkin it depends dekat orang) Time gini memang I akan rasa bagai ingin MC lepas itu menangis dalam bilik diam-diam sambil sapu air mata pakai tisu sambil tengok cerita korea part sedih. Believe me, maybe I tak kuat nak handle the pain kadang-kadang. Lelaki selalu kata perempuan guna alasan period pain untuk selamat, tapi percayalah, sakitnya period pain memang tak terucap.


Bayangkan kalau lu punya usus kena pulas tarik sampai ke kaki. Cramp kat peha nak jalan pun sakit. Even kalau lu baring atas katil bergulung pun belum tentu rasa better bhaii. Gitu punya sakit.


Tapi still lelaki takkan pernah faham/rasa. So kalau tiba-tiba girlfriend mengadu cakap period pain - pegilah comfort dia. Janganlah 'pandai' alang cakap, "Tiap-tiap bulan pun sakit takkan tak biasa lagi?" Memang mintak debik la kalau gitukan. Kami perempuan bukan sengaja beraksi sakit - ia memang sakit.



Tips untuk gadis;

Biasanya, kalau I kena senggugut yang sakit itu memang I akan makan panadol yang warna pink then tidur for few hours. Tapi bila terpaksa kerja I bantai aja makan pill itu dan kuatkan semangat buat apa-apa distract diri dari fikir yang diri tengah sakit. Percayalah, kalau otak kita kuat cakap tak sakit perut itu sambil get busy mesti hilang kejap rasa sakit tu. Kerja kena siapkan juga as itu tanggungjawabkan - so buktikan yang perempuan kuat even perut senggugut pun kita tetap boleh bertabah. Lelaki apa tau.



Tips untuk lelaki menangani gadis senggugut;

Bila perempuan emosi, jangan tambah api emosi dia tapi biarkan perempuan itu chill sebentar. Kejap aja emosi perempuan tak stabil, kadang-kadang layankan pun tak salah. Dan bagi suami yang baik hati boleh aja tolong tuamkan wife yang tengah senggugut, sejuk hati isteri dapat suami penyayang memahami gitu. 


Enough dah pasal benda ini. 



Semalam I keluar, bila keluar mestilah ada gambar baru. Haha. Anyways, in case you miss me. 



It is the lighting people, cahaya matari. I am not that fair. And yeah, the peace is normal untuk I. Peace y'all, peace people. HAHA. 




p.s: I akan buat video macam mana I buat rambut tiap kali nak keluar. Bila I free okey.

p.p.s: I beli digicam cuma RM200 semalam. Samsung. As Ixus I diguna adik. Gonna exchange with him later. Hahaha. Anyway, just nak kecah I dapat beli barang murah - 10 megapixel kot, JIMATSS.

7 comments:

Zulfahmi Abidin said...

hehe.awak.awk jgn mcm nie okey.spatotnyer awk bersyukur sbb PMS.sbb awk tak tawu ape rasenyer layan pompuan yg tgh PMS.:)

tuan empunya robok said...

too bad! me too. rsa ntah apa2 sekali dua dlm a month. tanpa sebab. rasa na ngis. ta sdap hati bgai. haihh. ahaha

andd yes! saya berkenan pada
"energy saving mode" kamu itu. how did you do tht? ;)

eeqa~ said...

owh! same2! skang i tgh mengalami 2nd day yang DAMN GREAT.. grrr!

Memang naseb badan encik bf kena cold war dengan i. Seb bek die cool, so level hangin tuh takde r memuncak sgt.. hoh!

Kesean lelaki dan kesean perempuan juger :P

Diana Naubi said...

zulfahmi. taulah, my girlfriends pun pms jugak so sometimes bila she being too emotional kena faham la kan.


kan kan, it is normal utk the girls rasa gitu kot. padal tau semua pun sebab PMS. hehe.
jap eh babe, nanti i buat entry terus. :D


same too me, 1st 2nd 3rd day sakit dia tuhan je yg tau, and i am wonder what it feels like kalau beranak. ;(
a good bf akan faham. :D

Rapunzel Cikilolo said...

tibe-tibe nak tertanye, beli digicam kat mane ye?

Diana Naubi said...

kat KSL, time tu kedai tu buat promotion as dia baru bukak. normal price digicam tu 500. maybe mcm luck kot dapat murah as selalu fikir nak jimat sekarang. hehe. :D

Yaty said...

about the pink pill tu
some of my frens ckp ade long term effect kalau kita ambik selalu
so i pun stop jugak ambik pill tu
:)