01 June 2009

Smoke.

I’m having my lunch with my technician today after visiting our site. While having our lunch he did smoke like almost of the time. And at that moment, I saw he bought a new box of cigarettes.

So I started the conversation.

Me: Encik, nomally encik sehari berapa kotak rokok encik hisap?
S: Entah. Ikut mood aku la, tak tentu.
(Dia buat muka cramp tengok kotak rokok dia.)
S: Kadang-kadang satu kotak, kadang-kadang sampai dua.
Me: Oh ok. Hari ni je dah 11 rokok encik hisap.
S: Aku kalau pegi site memang banyak la hisap, tapi kalau kat office tak banyak sangat.
Me: Heleh, penah je saya tengok encik smoke time kat office. Dalam air-cond yang sesakkan dada lagi.
S: Tapi kurang jugakkan. Apesal kau tanya ni.
Me: Takde la, saje je nak tanya.
(I amik kotak rokok tu, ada gamba kanser leher. Erghh.)
Me: Encik tak takut sakit?
(Sambil tunjuk gambar kat kotak rokok tu.)
S: Kau percaya benda tu? Alah, tipu je tu. Saja je nak orang tak smoking lagi. Lagipun tu untuk orang yang dah lama smoking.
Me: Encik smoke sejak bila?
S: Form 3.
Me: Umur encik sekarang?
S: 27.
Me: Tak rasa dah lama? Sure jantung dah rabak.
(I buat muka sarcastic gila. ;p)
S: Takpe. Susah nak berhenti. Lagipun gambar tu tipu.
Me: Menang la encik. Keep on smoking eh.

Take note, smoker memang gila sumpah degil tak paham bahasa. Even letak gambar evil macam mana pun diorang tetap pilih tembakau itu. Heh. Tak cerita lagi pasal En Z yang hampir semua kotak rokok dia ada, siap collect gambar hodoh-hodoh tu. Aneh!

Eh, bila masa tukar language ni?

Goodbye May, hello June.
: )

4 comments:

Affan Azami said...

i suke cara u cakap dlm perbualan tersebut. benar. perokok memg hati tegar. takleh nak buat ape. kesian mereka.

ChUcK SaGaCiOuS said...

hee...da jmpa
spokeperson bru
utk no smoking campaign..
aritu telur pnyu...
syabas yana...huhu

ifarr said...

haha.smoker mmg cmtu..

klu lambang no smoking tu dieorg ckp label tu suh isap SEPARUH je..

kureng tul..haha

baskettoman_sg said...

i've been labeled as remaja kosong just bcoz im not smoking.. cb those smokers..