04 March 2010

Review cerita The Book of Eli


Sebab dah lama tak tengok movie dan kurang ambil tahu pasal trailer, I memang dah blur bila keluar hari rabu waktu movie day. Ergh. So after few minutes beratur, Hakim decided untuk tengok cerita The Book of Eli, which I dont have any idea what is that about. Even trailer pun tak tengok. So you know, the mood untuk tengok memang zero!

So ceritanya begini, satu lelaki yang berjalan ke barat untuk menghantar buku ke tempat yang instinct dia cakap, yeah, this is it. Ceh ceh. So sepanjang perjalanan dia ada la benda-benda yang ditempuhi. Macam kena serang dengan perompak berkumpulan. Nampak kru motor berbunuh tanpa berdosa. Then last-last sampai satu bandar kecil. Time jumpa bandar baru macam rasa, yeah, dah start cerita ni.

Cerita ini teramatlah sangat selowwwwwww. Berjuta kali juga kot I cakap, bila nak habis ni? Cerita apa ni? Sampai tension si Hakim dengar i merungut tapi mata asih pandang screen tak nak rugi rm6 ringgit Hakim belanja tengok movie. Gahaha.

Tapi ending cerita ini buat i rasa macam nak tengok lagi sekali. Sebab last-last baru tahu yang si Eli ni buta. Padahal time awal-awal dia siap berpedang, bertembak, bertumbuk dengan segerombolan orang. So, mestilah kita expect dia tak buta kan. Pasal tu kena tengok lagi sekali cari kesilapan cerita ini. And curiosity melampau i ni sampai sanggup google betul ke si Eli tu buta. And jawapan orang memang make sense.

Maybe this is usefull untuk orang yang dah tengok cerita ni kot. I mean, u know the jalan cerita so boleh agak part mana i tengah cakap sekarang. Buti si Eli itu buta;

1. Time awal-awal nak panah kucing tu, Eli tak panah kucing tu sampai dia dengar kucing "meow" baru dia pegi panah and matilah kucing tak ada bulu tu. Kenapa kucing tu tade bulu eh?

2. Dia ada jumpa kereta yang ada orang dalam tu, dia check pegang kaki orang tu rasa orang tu ada pakai kasut tak. So tak ada, dia terus blah. Bila kat rumah tinggal tu, again dia pegi rasa kasut mayat gantung tu. Tapi aneh, mane dia tahu ada mayat gantung depan tu. (kena tengok sekali lagi ni!)

3. Time kena serang dengan segerombolan perompak, dia tahu ada orang lain bukan sebab dia nampak tapi sebab dia bau ada orang lain kat situ. Means, walaupun tak nampak dia ada sense lain. Lagi satu aneh, mcm mana nak berlawan kalau buta?

4. Part tembak menembak. Si Eli hanya menembak orang yg mula menembak dia. Kalau orang tak tembak, dia tak tahu orang kat mana so tak boleh nak tembak. Pasal tu orang yang diri kat tengah pegang pistol tu tertinggal tanpa ditembak, sebab dia tak tahu ada orang lagi kat situ.

5. Si burung tu, dia boleh dengar burung tu terbang dekat kepala, bukan tengok atas. Eh, ada ke dia tengok atas time tu, tade kan? So deria dengar dia memang macam helang lah! hebat. Kenapa tiba-tiba helang keluar pulak?


Ok dah, Memang kena beli CD murah and kaji cerita ini. Ceh ceh, macam ada juta-juta masa je kan nak pergi kaji satu ekor movie. Btw, perempuan dia hot! Mungkin taste perempuan yang boleh buat i rasa, wow, she's hot macam ni! Bermesti kena rambut panjang.


I tak adalah cakap story line dia tak best, cuma cerita ini agak slow. Jadi memang awal-awal u guys rasa tak worth it watching, but then bila dah tahu ending memang akan jadi macam i, nak tengok lagi. Heh. Or maybe cuma i, sebab Hakim tak kecah ajak tengok lagi pun. Hiks.


Ok bye for now!

3 comments:

aiSAh_sEnaNg said...

ouh..yana..i pon rase die memang hebat..sebab mule2 i xpasan langsung die tu bute sebenarnye..sampai la mase buku tu kene curi ngn bos buduh tu..haha..terdiam kaku bos buduh tu tgk buku tebuk2..( apetah name tulisan tuh =0p )baru i tau die bute..

n 1 lagik i nak tambah point u..ingat x mase ade satu malam die dok kat umah bos buduh tu? die ade bace buku tu..n i mushkil on the spot,nape die x bace kat lilin tu?tapi die bace tepi pintu..huhu..sampai la da hot girl ketuk nak bagi service la konon..

tapi..memang la eli power bab derie pendengaran..deria bau..

yana..i mushkil satu lagik..betul ke die kene tembak dari belekang xkene langsung?fuhhh..cam tembus je i tengok die..huhu

irena said...

macam best je mok. nak tumpang tengok cd murah.
akuw nak tengok alice!!!

Diana Naubi said...

ohh. ecah, yana ada baca pasal tu jugak. sbb dia maybe diguard, time kena tembak tu some sort of peluru tu tertolak ke tepi sebab jaket tebal.
heee. org siap debate kot pasal movie ni. :D

mok, nanti alice kite buat date bedua okey! hakim akuw buang dia dekat kawan-kawan suruh main dota. hahahaha. & akuw na beli byk movie, tp tak worth it sbb 5 ringgit pun boleh beli drama. hua hua hua.