18 May 2010

Kawin?

Sebab entry menarik perhatian Wanie, buat i yang kontang idea tiba-tiba debush-debush idea berasak sampai. And again, hidup muda-mudi mesti pasal cinta oh cinta. Kadang-kadang i suka perasan i ni doktor cinta sebab suka-suki je nak kasi idea patut buat apa kat orang, padahal sendiri tahu - i'm sucks at love. Eceycey.

Sudah-sudah, balik kepada topik.

Cerita dia gini, satu pasangan terlanjur cinta dan terlanjur aksi buat si gadis mengandung. Tapi mungkin diorang masih baik hati, tak fikir nak buang anak, tak fikir nak gugurkan, pasangan tu bertekad nak bernikah. Oh, pasangan ini waktu itu masih dalam alam sekolah, sila take note. Jadi tak lama lepas itu diorang nikah. Tak lepas itu lagi, si gadis selamat lahirkan anak perempuan. Sekarang, si jejaka dan si gadis dua-dua berkerja untuk sara keluarga, mereka masih tingal dengan keluarga jadi anak mereka si nenek jaga. Mungkin pandangan mata luar fikir - semua senang, dua-dua dah kerja jadi dapat sara keluarga jadi parent pasangan ini tak terganggu. Tapi realitinya, semua sekali messed up. Pernah try berhidup dengan gaji tak seberapa lepas itu tanggung keluarga? Bukan i nak perkecilkan, tapi macam mana nak explain kepayahan ada keluarga eh? Tanggungjawab lagi.

Trust me, kawin bukan benda kecil, bukan macam pergi minta gadis kesukaan jadi girlfriend tapi bila esok dah muak boleh dump. Pada i, cinta zaman belajar masih macam cinta monyet. Kita tak pernah dapat expect apa akan jadi nantikan. Lagipun hari ini mungkin kita gembira kata, "kekasih, saya cinta awak jom kawin" - tapi tell me, are you really mean it? And i nak yang really mean it bukan sebab mean it untuk rasa buat anak tapi mean it dengan ready nak kasi 100% komitmen siap dah simpan duit sikit-sikit untuk prepare kawin.

Oh oh, cerita pasal 100% komitmen. Kalau couple kita cuma kasi 30% komitmen je. Yelah, tak payah kasi makan, tak payah kasi duit belanja, tak payah sibuk-sibuk siapkan makan untuk kekasih. Paling banyak pun kalau sakit, bawa pegi klinik free dekat utm lepas itu message suruh makan ubat tinggal dekat bilik. Kalau gaduh baling handphone bawah katil then pegi huha dengan kawan. Bila dah kawin semua benda kena sama, memang jadi soulmate sejatilah. Makan sama, kemas rumah sama, tidur sama bilik, kongsi duit, kongsi problem - even kalau gaduh pun, face it tak boleh nak lari-lari letak suami bawah katil.

So kawin bukan macam jom esok kawin sebab abah dah simpan RM30k untuk majlis kawin i. Bukan sebab duit je, tapi sebab tanggungjawab dan komitmen. Belum tentu orang yang kita tengah cinta sekarang jadi suami/isteri. Manusia mana tahu akan datang jadi apakan? Jodoh semua kat tangan Allah. And kalau dah kawin, orang itu bukan jodoh - cerai juga. Jadi kena fikir panjang, pilih mesti yang paling cocok. Contoh, even kalau dia tahu time korang tidur korang akan berdengkur kuat macam beruang kutub pun diorang masih sayang - padahal dia stock tidur mati tak dengar pape time tidur. Haha. Tapi at least memahami tak? LOLz.

So yeah, kawin bukan the 'in' thing untuk i. But still, untuk kawan seperjuangan Huda Danari yang bakal kawin bulan 6 nanti, congrats! Hehe. Tak sabar jumpa kawan sekolah lama cam-whore dekat pelamin kawan sekolah dulu. Mesti gembira. Lepas tu mesti semua pun kecah turn siapa pulak lepas ni. Haissh!



So good night fellas!


Vids hari ni, Lady Gaga untuk American Idol itu hari. Sila take note baju itu Giorgio Armani okey!

“Dressing Lady Gaga for the Grammy Awards, the Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute Gala, and now for American Idol has been a very exciting project,” the designer continued. “To complement the spirit of Lady Gaga herself, I have let my imagination run free, and the outfit I have created for her for American Idol is pure fantasy.” - Giorgio Armani


6 comments:

saMASkuTUraRA said...

bagus yana.. pemikiran yang matang~! salutee seyh~

Diana Naubi said...

yana kalau bab kawin je konon-konon matang. haha. eii rindu makan megi kari pedas korang, yana try buat pakai cili padi buat sampai kering tak seenak korg punye la seh! (-.-")

saMASkuTUraRA said...

ye ye jer...
kaloo nak blaja resepi
g tye mak cik a.k.a waniey...
huhuhu

mase tu tgah lapa kot... tu yang sedap tuh~

Najah SMZ said...

haha likee it!
yana2 ade one part yg naj suke
"kasi duit belanja" tuh.
terq did it ok!haha jgn jealous

Diana Naubi said...

Mas,
tade lah! sedap betul korg masal. :D

Najah,
my god, i lupa blog u. mlm yana buat okey darl. heee.
woah! seronok betul u.
tp i na suruh hakim bljr saving - dia boros gila. pening!

Najah SMZ said...

haha memg pun hakim boros sgggtttt!
setuju2